Doğal Mermer
Mermer Nedir?
Genel anlamda mermerler; kalker (CaCO3) ve dolomitik kalkerlerin (CaMg(CO3)2) ısı ve basınç altında metamorfizmaya uğrayarak, tekrar kristalleşmesi sonucunda yeni bir yapı kazanmalarıyla meydana gelen taşlardır. Endüstriyel anlamda; kesilip parlatılabilen ve ticari değeri olan her türlü kayaç, mermer olarak adlandırılmaktadır. Petrografik olarak mermerler; masif, kabaca tekdüze irilikte (geçirdiği metamorfizma şekline göre) kalsit kristallerinin arasında boşluk bırakmaksızın dirildiği bir mozayiktir. Mermer kalker olarak anılan kireçtaşının metamorfizma geçirmesinden oluşmuş sert bir kayaçtır. Bu genel metamorfizma, oldukça derinlerde şiddetli basınç ve sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Mermerin esasını oluşturan kalker kalsit kristallerinden oluşmaktadır. Kalsit, kalsiyumlu taşların değişmelerinden, karstik bölgelerdeki çökeltilerden meydana gelir. Mermer bu kalsit kristallerinin sıkışması sonucu meydana gelir. Basınç ve sıcaklık altında kristaller arasındaki boşluklar ortadan kalktığından, kalkere göre daha sert bir yapıya sahip.
Koleksiyon
Traverten ve Bazalt
Traverten Nedir?
CaCO3‘lü magma getiriminin (sıcak kaynak suları) atmosferle temas ettikleri yeryüzüne çıkış yerlerinde çıkış anındaki basınca, suyun sıcaklığına ve içerdikleri madensel tuzların yoğunluğuna bağlı olarak amorf veya çok küçük kristalcikler halinde CaCO3‘lü çökelek meydana getririrler. Magma suyunun sıcaklığı çok fazla ve kalsiyum bikarbonat oranı çok yüksek olursa; çökelme hızla meydana gelecektir. Bu şekilde meydana gelen oluşuma traverten çökelmesi denir. Bu taşların hafif veya fazla miktarda bitki sap ve yaprakları ayrıca deniz ve kara canlılarının fosillerini içerenlerine “Kalker Tüfü” denir. Kalker Tüflerine en güzel örnek; dünyada eşsiz olduğu bilinen ve sadece Türkiye’de özellikle ve büyük bir kısmı Denizli ve çevresinde çıkartılan üreticisine göre chocolate veya cappuccino adıyla anılan türdür. Travertenler inşaat bakımından önemli kayaçları teşkil ederler. Bunlar büyük bloklar halinde uygulandığı gibi, kesmek suretiyle kaplama malzemesi olarak da kullanılırlar.
Koleksiyon
Doğal Granit
Doğal Granit Nedir?
Granit, başlıca kuartz ve feldispat mineralleri ile az miktarda mika, amfibol ve diğer minerallerin oluşturduğu büyük granüllü (granit sözcüğünün türediği kök) volkanik ve plütonik kayalardır. Granit, mağma tarafından oluşturulması nedeniyle volkanik yapılı bir taş türüdür. Mağmatik teoriye göre granit mağmanın kristal damıtımı sonucu oluşmuştur. Bu teorinin sonucuna göre ise granit yapıların nedeni mevcut kayaların içine nüfuz eden sıvı mağmadır. Yavaş yavaş soğuyan mağma granit yapıların büyük kristallerini oluşturur. Granit kayaların içindeki granüller tasarlanmış bir yapıdan ziyade rastgele dizilmişlerdir; bu tür bir yapı ise granite plütonik (büyük ve derine gömüşmüş gövdeli) özelliğini kazandırır. Granitin ikinci belirgin özelliği büyük granüllerden oluşmasıdır. Granit kelime kökü itibariyle Latince granum’dan türemiştir. Granitin granülleri tek boyda olmayıp; değişik boylarda ve gözle seçilebilecek kadar büyük granüllerden oluşmaktadır. Üçüncü ve son özellik ise granitin kuvars, feldispat ve diğer mineralleri içermesidir. Bütün granit türleri mutlaka kuvars ve feldispat içermekle beraber; diğer mineralleri ise az miktarda olmak üzere granitin bazı türleri içermekle beraber bazı türleri ise hiç içermez. Bu minerallerin yoğunluk oranları ise %50 ve daha fazla feldispat, %25-40 kuvars ve %3-10 mika, amfibol, biotit ve hornblenttir. Granitin rengi, dokusu ve yapısal karakteri bu mineraller ile belirlenmektedir. Açık renkli granitler örneğin beyazdan pembeye doğru kuvars ve feldispat granüllerinin varlığı gösterirken, siyah renkler ise biotit ve hornblent varlığını gösterir.